Poświęcony został wieniec dożynkowy Jaworzanek
W uroczystość Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny (Święto Matki Bożej Zielnej) 15 sierpnia br. w kościele pw. św. Marcina i św. Rozalii na Zachełmiu odbyło się poświęcenie ziół i chleba upieczonego w piekarni Emila Więckowskiego w Bodzentynie oraz wieńca dożynkowego wykonanego przez członkinie Zespołu Ludowego Jaworzanki.
Msza św. sprawowana była pod przewodnictwem ks. prał. Tadeusza Skrzyniarza – proboszcza parafii. Oprawę liturgiczna wykonały członkinie Zespołu Ludowego Jaworzanki. W darze do ołtarza złożono bukiet kwiatów i ziół polnych, świecę, chleb i winogrona. Poświęcony chleb, jako dar ziemi, po Eucharystii został rozdany wiernym obecnym w kościele.
Tradycyjnie po mszy św. członkinie zespołu wraz z zaproszonymi gośćmi udały się do świetlicy w Jaworzu na przygotowany poczęstunek. Wśród nich byli m.in.: wójt Szczepan Skorupski, prezes Zarządu Wodociągów Kieleckich Henryk Milcarz i prezes Zarządu Banku Spółdzielczego w Samsonowie Józef Florek.
Wieniec dożynkowy będzie reprezentował Gminę Zagnańsk na Dożynkach Powiatu Kieleckiego, które odbędą się 30 sierpnia br. w gminie Sitkówka - Nowiny. Wcześniej, 23 sierpnia wieniec zaprezentowany zostanie podczas IV Święta Pieroga Świętokrzyskiego w Bobrzy na terenie zabytkowego Zakładu Wielkopiecowego, gdzie zespoły z województwa świętokrzyskiego konkurować będzie o laur "Złotego Pieroga".
Apis