|
Aktualności
2015-11-16
Na świętego Marcina najlepsza gęsina- fotoreportaż z konkursu kulinarnego "Smaki Gęsiny"
W środę, 11 listopada 2015 r. w Domu Kultury w Chmielniku odbyła się IV edycja konkursu pn. „Smaki Gęsiny”. Komisja konkursowa działająca pod przewodnictwem Gabrieli Król – prezesa Stowarzyszenia „Gęś kielecka z tradycjami”, po dokonaniu wnikliwej oceny potraw, prezentowanych na stoiskach, postanowiła przyznać Grand Prix Marszałka Województwa Świętokrzyskiego gospodarstwu agroturystycznemu „Różane Wzgórze” z Lubani, za gęś pieczoną o egzotycznej nazwie „Generałowa pod pierzynką. KGW Ociesęki otrzymało nagrodę ufundowaną przez posłankę na Sejm RP Marzenę Okła-Drewnowicz, nagrodę specjalną SGKzT – Zajazd Wilczyniec w Śladkowie Małym.
Nagrodę za pierwsze miejsce otrzymali Weronika Michalska i Ernest Stachurski uczniowie szkoły Niepublicznego Technikum Zawodowego w Chmielniku, za drugie miejsce Zespół Obrzędowy „Kowalanki”, za trzecie miejsce KGW Niestachów. Wyróżnieniami uhonorowano: KGW Kotlice, Małgorzatę Adach, Mateusza Gładyszewskiego i Dawida Zawadzkiego, Beatę Przeździecką, KGW w Borzykowej, KGW Zrecze Chałupczańskie,A. Biesagę i A Struzik, Stowarzyszenie „Nadzieja Rodzinie”, Gospodarstwo Agroturystyczne „Daleko od szosy”, Gospodarstwo agr. „U Lidii”, Wiesławę Kulińską, B. Misztal. Nagrodę burmistrza MiG Chmielnik otrzymali: Jadwiga Brzoza za „Krupnik na gęsinie z ziemniakami”, Helena Pękalska za „Rosół z gęsich szyjek”, Beata Kudłan za „Lazanię z gęsiną”, KGW w Borzykowej za „Krzemieńcowe pierogi”, Stowarzyszenie „Nadzieja Rodzinie” za „Pasztet z gęsi z żurawiną”. Fotoreportaż na stronie Chmielnickiego Centrum Kultury Informacja na stronie Echa Dnia
|
|
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (e-mail) w celu subskrypcji newslettera. Jednocześnie informujemy, że zgodnie z art. 24 ust.1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych: 1. Państwa Administratorem Danych Osobowych jest (ADO) Gmina Chmielnik – Urząd Miasta i Gminy, Plac Kościuszki 7, 26-020 Chmielnik, 2. posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, 3. podanie danych osobowych jest dobrowolne. |
|